Tuesday 7 April 2015

The Hidden View Of Mount Kinabalu (Koutal's - Bowen's Route - Gurkha Hut) - Part 1

Misi Rahsia Terindah atau The Hidden View of Mount Kinabalu melalui Koutal Route - Bowen Route - Gurkha Hut (Part 1)  7 - 12 Mac 2015.

Misi pendakian kali ini di jayakan oleh enam orang pendaki yang masing2 mempunyai pengalaman pendakian berpuluh2 tahun. Masing2 mempunyai pengalaman dan kelebihan tersendiri. Dr Ramli, Sham Castello, Arie Hassan, Mohd Nazry, Big dan aku.

Perancangan rapi diadakan selama hampir setahun, pelbagai cabaran yang rumit untuk memohon permit kebenaran mendaki, masih tidak dapat meyakinkan kami bahawa misi rahsia terindah ini akan berjaya kami zahirkan, sehinggalah pada hari kejadian (7 Mac 2015), sesampainya kami di Mesilau Trail Entrance kami melihat 2 orang guide yang menunggu, barulah kami dapat menarik nafas lega, menandakan bahawa misi ini "berjaya dimulakan".


Kami memulakan pendakian lebih kurang pada jam 11.30 pagi, matlamat kami pada hari pertama ini adalah Kem Garas. Laluan trail yang terlalu jarang di lalui oleh para pendaki, samar2, di meriahkan lagi dengan pokok2 berduri di kiri dan kanan yang sekali sekala tersangkut2 pada backpack kami, seolah2 menyapa dan bersalaman menyambut kehadiran kami.

Dipendekkan cerita kami sampai di Kem Garas pada jam 2.45 petang. Kelihatan wajah Mohd Nazry dan Sham Castello yang "kekagetan", kerana pada kebiasaannya kami hanya berhenti mendaki dan sampai di kem site pada jam 5 atau 6 petang. :-P


Khabarnya sudah sebulan kawasan pergunungan tersebut tidak menerima hujan, aneh pada hari itu, cuaca agak mendung, setibanya kami di kem garas, seusai kami memasang khemah, tiba2 hujan turun... Satu rahmat dari Allah dan satu sambutan mesra untuk kami dari "penghuni" dan "pergunungan2" di situ.

Chef Masakan untuk team kami ialah Mr Big, beliau memang pandai memasak, masakannya sodappp... (puji sikit.. thanks Big..)

Malam itu kami semua tidur awal... jam 9 malam masing2 dah senyap... dah tidur...
memang macam tu pun, kalau mendaki gunung memang tidur awal... kalau kat rumah tak reti2 nak tido awal.. :-D


Keesokan paginya, halatuju kami adalah kem Rhino Horn.. Kami terpaksa pikul air dari Kem Garas kerana di Kem Rhino Horn tiada sumber air...

Perjalanan hari ini adalah dalam "mode" mendaki dan terus mendaki... Jika di Kem Garas sahaja ketinggian nya mencecah ketinggian Gunung Tahan, di Kem Rhino Horn pula ketinggiannya mencecah 3385meter (10,900ft).

Cabaran utama dalam misi pendakian kali ini adalah ketinggian yang melebihi 8,000 kaki yang akan menyebabkan ramai orang terkena penyakit AMS jika melarat boleh menyebabkan penyakit SMS, PMS, dan lain2 SSS lagi... (SMS, PMS dan SSS tu aku tambah2 je... tak wujud di alam nyata)

Diantara sintom2 penyakit AMS ini adalah sakit kepala yang teramat sangat, muntah2, tidak dapat berfikir dengan betul, halusinasi dan boleh membawa maut. Syukurlah dalam team pendakian ini, kami ada Dr Ramli yang menjadi penasihat dan pemantau pada kesihatan kami.

Selain dari masalah AMS, Oksigen yang menipis (sehingga 65%... kebiasaannya adalah 99%) menyebabkan pernafasan kami selalu terganggu dan kami cepat letih... apatah lagi apabila di ganggu oleh gas2 "nitrogen peroksida" (kentut) yang di lepaskan bertalu2 oleh si polan dan si polan... :-P

Suhu yang sangat sejuk hingga adakalanya mencecah 3 darjah celcius menambahkan lagi cabaran dalam misi rahsia terindah ini...

bersambung...